Thibaut Pinot: Tékozló fiú, vagy a balszerencse áldozata?

A franciák számára presztízskérdés a kerékpársport és a versenyzőik sikeressége. Hazájuk körversenyén - a Tour de France-on - utoljára 33 éve, 1985-ben nyertek. A 90-es korosztályban viszont hatalmas lehetőség rejlik, amelynek kiemelkedő alakja Thibaut Pinot. Miért nem nyert még háromhetes körversenyt a 28 éves összetett menő?

thibaut_pinot.png

Ösztönös zseni?

Thibaut Pinot kerékpáros családból származik. Bátyja, Julien megpróbálkozott a profi karrierrel, de egészségügyi problémái miatt végül feladta az álmát és edző lett, miután elvégezte az egyetemet. Előbb a CC Étupes-nál helyezkedett el, majd 2012-ben került az FDJ-hez. Thibaut karrierjének egyengetése mellett foglalkozott még Warren Barquil és Kenny Elissonde képzésével is. 

Thibaut-ra először 19 évesen figyeltek fel, amikor egy olasz többnapos versenyen nemcsak a korosztályát, de nálánál 2-3 évvel idősebbeket is legyőzött. Már ekkor is látszódott hegyimenő alkata: vékony, sovány végtagok és testalkatához képest nagy mellkas, mely elősegítette az átlagon felüli tüdőkapacitást. Olyan bringásokat győzött le a már említett versenyen, mint Nairo Quintana, Fabio Aru, Carlos Betancur és Diego Ulissi. 

Pinot is kiemelte, hogy ez volt az a győzelem, ami nagyban hozzájárult, hogy profi lehessen. Következő évben felkarolta az FDJ, ami hatalmas kiugrási lehetőséget jelentett a 20 éves bringásnak. Már az első idényében bontogatta szárnyait, Julien itt még kiemelte mentális erejét, illetve a regenerálódó képességét, ami lehetővé tette, hogy sokszor vegyen részt szökésekben. 

Első profi évében egy bizonyos Dave Brailsford is felhívta rá a figyelmet (aki most a Team Sky csapatvezetője) és 2011-ben már bizonyítja is, hogy mit látott meg benne az FDJ-t vezető Marc Madiot. Második lett a Critérium du Dauphiné záró szakaszán Joaquim Rodrígiez mögött, megelőzve hajrában Alexandre Vinokourovot. Még abban az évben kontinentális többnapos versenyt nyer és 2012-ben végleg bekerül a reflektorfénybe. 

Nem szereti a felhajtást

Magát már a kezdetektől összetett menőként aposztrofáló francia, mindössze 22 évesen 10. helyezést ért el összetettben a világ legnagyobb kerékpáros versenyén, a Tour de France-on. Rögtön a középpontba került, mint egy tehetséges korosztály első számú csillaga. A francia sajtó nem kímélte a fiatal kerékpárost, már benne látták a következő nagy győztest.

journal-l39equipe-67-annee-n21-195-mardi-24-juillet-2012.jpg

Óriási terhet raktak a vállára, szinte már a kezdetektől, ami kicsit meg is törte a lendületét. Egy nemzet várta, hogy ő lesz majd a nagy háromhetes versenyzőjük, aki sorra szállítja majd a jobbnál jobb eredményeket a Tour de France-on. A tehetség mögött azonban ott rejtőztek az apró problémák, melyek fokozatosan törtek a felszínre. 

Az egyik ilyen volt, hogy nem bírta a rá nehezedő nyomást, kerülte is az interjúkat a nagy felhajtás után, elérhetetlenné vált a sajtó számára egy ideig. Másik - sokkal nagy - gond a versenyzése során mutatkozott meg. Félt a lejtmenettől. Mindez egy junior versenyen elszenvedett bukásából fakad, amikor mindkét karját eltörte. Ez mély nyomott hagyott benne, L'Equipe-nek is nyilatkozott erről:

Vannak, akik a pókoktól vagy kígyóktól félnek. Én a sebességtől félek, ez a fóbiám. 

Egy többhetes versenyekre koncentráló profinál ez óriási hátrány, ugyanis a technikás lejtmenetek ugyanúgy a verseny részét képezik, mint az emelkedők vagy az időfutamok. Becsületére váljék, hogy Pinot az évek során igyekezett a gyengesége fölé kerekedni. A 2013-as TdF-et feladta a 15. szakasz után, a felkészülési időszakban pedig síeléssel próbálta leküzdeni a félelmét. Odáig jutott ebben a sportban, hogy a 2018-as esztendőt egy 56 km-es sífutó versennyel kezdte. 

A másik, ami csak később mutatkozott meg nála, az az inkonzisztens teljesítménye. 2014-ben, mikor harmadik lett a Tour de France-on, ez még nem volt szembeötlő, hiszen mindenki arról kezdett el beszélni, hogy innentől van a franciáknak egy potenciális dobogó esélyesük, aki még mindig csak 24 éves. Az ingadozó teljesítményét sokan a fiatal korának tudták be. Ahogy teltek az évek, ez nem változott. 

Elsősorban az időfutamok során mutatkozott/mutatkozik ez meg. Hiába nyert francia egyenkénti kronó bajnokságot, vagy verte el a Tour de Romandie 15 km-es időfutamán Tom Dumoulint és Chris Froome-ot is, a háromheteseken szétesett a mozgása és sok esetben hiába ment jól a hegyekben, rengeteget vesztett az egyenkéntiken (konkrétan egy háromhetes második helyet és egy dobogót).

nevtelen.png

Négy éve nincsen 100%-os egészségügyi állapotban, ami komoly kihatással van a versenyzésére is. Emiatt kellett feladnia a 2018-as Giro d'Italiát. A 20. szakasz előtt még a harmadik helyen állt, majd jött a tüdőgyulladás és a láz. A Vueltán is akadtak problémái, előfordult, hogy napszúrás vetett véget a versenyének. Mindig akad nála valami probléma, pedig elmondása alapján figyel az egészségére és az immunrendszerére. Cáfolata lehet ennek, miszerint nagy étvágyú hírében áll, szeret jókat enni, ami nem segíti az egészséges életmódot. Testalkatából és egyéb teljesítményeiből arra következtethetnénk, hogy ő igenis jó lenne ebben a szakágban, de valahogyan mégsem tudták összerakni ezt nála, ami rávilágít a következő problémára: fejben mégsem olyan erős Pinot. Ennek kicsit ellentmond egy L'Equipe-nek adott nyilatkozata, melyben megemlíti, hogy a legnagyobb ellensége a saját egészsége. Csúcsformában mindössze a 2014-es TdF-et tudta végig versenyezni, elmúlt négy esztendőben mindig volt valami problémája. 

Mi lesz így Pinot-val?

A kritikák mellett persze az érdemei mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen az egyik legjobb hegyimenő a mezőnyben. Megindulásai élményszámba mennek, jól időzített támadásai vannak. Megpróbálkozik egy Sky-vonat ellen is, nem adja fel. Képes hosszú támadásokra és akár 30-40 kilométerrel a vége előtt is megindul egy klasszikus egynaposon. 

Amellett, hogy összetett versenyző, előszeretettel próbálkozik a dombosabb klasszikus versenyeken is, illik a profiljába. Mivel gyakorta támad, az egynaposok mellett a szakaszgyőzelmekre is fókuszál, ha az összetett már veszve. Azon kevés bringás közé tartozik, aki nyert Momentumot és mind a három GT-n szakaszt. 

Nyáron felmerültek olyan pletykák, melyek szerint Brailsford a Sky-ba csábítaná, de maradt az FDJ-nél. Annál a csapatnál, amelyet Marc Madiot igyekezett megerősíteni, illetve ahol a bátyja segíti Pinot edzésmunkáját. A Molard - Morabito - Reichenbach hármasra számíthat majd a hegyekben, síkon Stefan Küng védheti, de a francia csapat megosztott lehet Arnaud Démare miatt, aki a sprintekre koncentrál. 

Nagy kérdés, hogy így milyen eredményt érhet el 2019-ben, ráadásul egy teljesen új felkészülési útvonalat próbál ki az idei francia körversenyre. Ebbe beletartozik a Tirreno - Adriatico, Volta a Catalunya és a Critérium du Dauphiné. Az időfutamát egyértelműen rendbe kell tennie, hiszen 27 km-es távon is sokat kaphat. Az egészség nála a legfontosabb, ha az rendben van, akkor a hegyekben bármire képes lehet, mert az idei Tour de France útvonala kedvez neki. Sok hegy lesz, ami egyértelműen az ő malmára hajtja a vizet, ahogyan az öt hegyi befutó is. 

Idén lesz 29 éves, kellő rutinnal felvértezve várhatja a szezont és egy nagy győzelemmel fejezte be a 2018-as esztendőt (Giro di Lombardia). Számára azonban nem 2019, hanem az azt követő évek hozhatják meg a sikert. Korszakos zsenik vannak kiöregedőben (Froome, Nibali, Valverde), igaz már megvan bőven az utánpótlás (Dumoulin, López, Yates stb.), de a Sky kiszáll a kerékpársportból és ha nem találnak megfelelő szponzort a jelenlegi csapatvezetők, akkor megszűnhet a vonatozás a hegyekben és Pinot támadásai még hatékonyabbak lehetnek. 

A kérdés már csak az, hogy beváltja a valaha a hozzá fűzött reményeket Pinot? Vagy sosem fog háromhetes körversenyt nyerni?